Хитри съвети как да използваме ориза в дома и бита

С него успешно можем да почистим домакинските си уреди

17.08.2023 | 23:24 Редактор: Вяра Димова
Хитри съвети как да използваме ориза в дома и бита

Оризът е една от най-популярните храни в нашата кухня, а и в световната. Той е вкусен, евтин, приготвя се лесно и може да бъде основна част от редица солени и сладки ястия. Многообразието му от вкусове и видове го прави повече от прекрасен. Той може да се използва не само за готвене. Неговите употреби надхвърлят основното му предназначение. 

За какво още можете да използвате ориза, освен за готвене? 

Против овлажняване на солта 

Солта събира влагата от въздуха и я задържа. За да предотвратите овлажняването на солта в солницата, добавете малко ориз в нея. Той няма да промени вкуса на солта, но ще допринесе тя да остане суха и зрънцата ѝ да не се слепват. 

За поддържане на сребърни прибори и бижута 

Ако имате сребърни сервизи или бижута, би било добре да ги съхранявате в ориз. Просто ги поставете в купа или кутия, пълна с ориз. Той ще предотврати потъмняването на среброто, защото ще го предпази от окисление. Така няма да се налага да го търкате и полирате. 

За красиви кожа и коса

Можете да използвате водата от ориза за красиви кожа и коса. Водата от изваряването на ориза, както и тази, в която е бил просто накиснат, е наситена с хранителни вещества. Водата от ориз може да се използва за изплакване, измиване, като част от различни домашни маски, пилинги.

За почистване на уреди 

Оризът е подходящ за почистване на кафемелачки, мелници, блендери. Просто пуснете една чаша ориз в уреда и пуснете на бързи обороти. Оризът ще обере остатъците във вътрешността, ще премахне остатъчните миризми и ще направи уреда ви отново чист и годен за употреба.

За проверка на температурата на тигана 

Ако сте загрели олио или друга мазнина в тиган, един от най-лесните начини да проверите дали е готово да пуснете храната в него, пуснете едно зрънце ориз. Ако забълбука, значи мазнината е достатъчно загрята.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay