Стенен часовник в интериора: Какво е важно и как да изберем?

Защо се нуждаем от часовник в интериора?

27.07.2023 | 10:18 Редактор: Тодор Петров
Стенен часовник в интериора: Какво е важно и как да изберем?

Стенен часовник, в допълнение към основната си цел, е отличен акцент в интериора, неговият "акцент". Изборът на този аксесоар на пазара е огромен, така че лесно можете да намерите идеалния вариант за вашия интериор.

За кухнята е по-добре да изберете часовник с класическа форма и без излишна декорация - тази стая не трябва да се претоварва.

Стенен часовник с необичайна форма и цвят ще се впише чудесно в хола. Важно е аксесоарът да подхожда на стила на стаята.

В детската стая е добре да изберете часовник, който детето ще хареса.

В коридорите и антретата е по-добре да заложите на модели, които ще подчертаят красотата на декора.

Избор на стенен часовник - какво да търсите?

Помислете за предназначението на стаята (в зависимост от стаята моделът на часовника ще бъде различен).

Интериорен стил на стаята (часовникът трябва да се вписва в дизайна).

Размери и площ на стаята (в малка стая, например, голям часовник ще изглежда нелепо).

Какви часовници се срещат най-често в интериора?

  • Дървен (предвид тенденцията за екологичност) с интересни елементи
  • Модели на кукувица (използвани повече в домове стил Рустик)
  • Модулен стенен часовник
  • Ретро часовник
  • Часовник в провансалски стил

 Съвременните видове стенни часовници се изработват със следните три вида механизми:

Механични. Механизмът функционира благодарение на енергията на наклонената пружина. Детайлите на такива модели са изработени от метал, така че механизмът издържа по-дълго и е по-подходящ за ремонт, ако се наложи. Разходите за поддръжка са минимални, а ефектът на механичния часовник като статут се запазва завинаги. Такива модели се вписват както в класическия, така и в модерния стил.

Недостатъкът на механичните модели е високата им цена, което се обяснява с ръчното сглобяване. Също така, пружинният механизъм се нуждае от постоянно навиване и неговата точност е по-ниска от точността на електронните или кварцовите часовници.

Кварц. Механизмът, който включва кварцов електронен блок, работи на батерия. Кварцовите модели са с висока точност, при тях движението на стрелките не зависи от качеството на пружината. Плюсовете включват по-евтината цена и това, че нямат нужда от постоянно навиване.  

Електронен. Този часовник също има кварцов осцилатор и батерия, но за показване на времето се използва цифрово табло. Електронните модели имат достъпна цена, добра точност и могат да се похвалят с безшумна работа. По правило те са оборудвани с много допълнителни функции: измерват атмосферното налягане, температурата, могат да служат като калкулатор или бележник.  

Ако все още изпитвате известни колебания и се чудите кой стенен часовник да изберете, ето няколко полезни съвета:

Първо, размерът на часовника трябва да бъде свързан с размера на стаята. Големи часовници за големи стаи, малки за малки.

Второ, обърнете внимание на вече интериора на стаята - ако е пренаситен с декоративни елементи, изберете по-семпъл часовник. Ако, напротив, стаята изглежда празна, можете да заложите на по-голям и по-атрактивен часовник.

За интериор в стил Хай-Тек можете да се спрете на метален часовник с големи арабски цифри.

За да оживите всекидневната, обзаведена в класически стил, един красив часовник с картина – например, класически пейзаж или часовник с махало са идеалното решение.

За спалня в стил Арт Деко изберете часовници с ковани, богато украсени шарки по корпуса.

Бароковите часовници с махало ще украсят прекрасно класически интериор или друг, по-претенциозен стил.

За кухнята можете да изберете часовник с натюрморт, важно е само картината да подхожда на стила, в който е декорирана кухнята. Обърнете внимание на цветовата схема, не се страхувайте от ярките цветове, те правят живота ни по-красив.

И не на последно място - не забравяйте за общата цветова гама на декора, всичко трябва да се комбинира перфектно!