Сочни и вкусни: Ето какви ползи имат нектарините за здравето

Плодовете допринасят за балансирането на кръвната захар

21.07.2023 | 23:00 Редактор: Михаела Димитрова
Сочни и вкусни: Ето какви ползи имат нектарините за здравето

Нектарините са един от най-сладките, сочни и вкусни плодове. Те са и много полезни, и заради превъзходните им качества е добре да бъдат консумирани в сезона им. Тогава са най-богати на витамини, минерали и антиоксиданти, от които организмът има нужда.

Кои са най-важните ползи за здравето от нектарините и защо не трябва да ги пропускате, когато е сезонът им?

Нектарините са богати на калий

Недостигът на калий може сериозно да навреди на здравето. Калият е минерал, който действа като електролит, имащ незаменими функции за преноса на импулси от нервната система към тъканите и органите. Той участва в контрола на баланса на течностите в организма.

За здрава сърдечносъдова система

Калият е незаменим за функциите на сърцето и контрола на кръвното налягане. В нектарините се съдържат още витамини от група В, витамин С, фибри и множество антиоксиданти.

Този богат коктейл от хранителни вещества е от голяма важност за доброто състояние на сърдечносъдовата система. Нектарините допринасят за контрол на холестерола, което също оказва благотворно влияние върху сърцето.

Превенция на диабет

Нектарините допринасят за балансирането на кръвната захар. Те са богати на антиоксиданти и множество фибри, които намаляват скоковете в кръвната захар, като подобряват усвояването на глюкозата като краен продукт от консумацията на въглехидрати.

Повече по темата прочетете в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay