Направиха ново научно откритие за зениците

Ето от какво зависи разширяването и свиването им

19.07.2023 | 13:04 Редактор: Михаела Димитрова
Направиха ново научно откритие за зениците

Ново научно изследване разглежда зеницата на окото. Открито е, че разширяването и свиването на зеницата зависи от фактори, които не са били вземани предвид досега – невротрансмитер играе съществена роля в промяната на размера на зениците в реакция на различни стимули. Това разкритие е от съществено значение, защото преди се е смятало, че разширяването и свиването на зениците зависи от хормона норадреналин.

Зеницата представлява отвор, който се намира в средата на ириса. Зеницата винаги е черна, защото светлинните лъчи, които достигат окото минават директно през нея към тъканите, които поглъщат лъчите. Разширяването на зениците е процес, който се осъществява, за да се даде възможност на навлизането на по-големи количества светлина в окото.

Съответно това обяснява и свиването на зениците – случва се, за да може окото да приеме по-малки количества светлина. Въпреки това зениците се свиват и разширяват и в отговор на различни от светлината външни стимули, като стрес. Когато се активира нашият инстинкт "бий се или бягай", зеницата може да промени своя размер. 

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay