Рекордните океански температури увеличават риска от атлантически урагани

Сезонът на атлантическите бури започна на 1 юни и продължава до 30 ноември

08.07.2023 | 13:17 Редактор: Юлиан Христов
Рекордните океански температури увеличават риска от атлантически урагани

Университетът на Колорадо повиши прогнозата си за бурите през тазгодишния сезон на ураганите в Атлантическия океан заради рекордните температури на морската повърхност, съобщи Ройтерс.

Миналия месец метеоролозите от университета повишиха прогнозата до почти нормален сезон по брой на очаквани бури. Вчера увеличиха броя на очакваните бури с имена до 18, от които ще се образуват девет урагана, а четири  могат да се превърнат в бури с ветрове от поне 179 км/ч. 

"Продължаващото аномално затопляне на тропическия и субтропическия Атлантически океан е основната причина за увеличаването на нашите прогнозни числа", написа Фил Клоцбах, който ръководи Групата за тропическа метеорология и изследване на климата към Университета на Колорадо, пише БТА.

Ефектът на Ел Ниньо, метеорологичния феномен, който потиска активността на ураганите в Атлантическия океан, тази година е компенсиран от много
горещи океански води. Те подхранват по-силни бури, защото се издига повече пара във въздуха, което може да предизвика и по-интензивни валежи.

Средни температури на морската повърхност през юни в Северния Атлантически океан са били с 0,91 градуса по Целзий по-високи от средното за 1991-2020 г. и с половин градус по-високи от предишния най-топъл юни, показват данни от Европейската служба за климатичните промени "Коперник".
Сезонът на атлантическите бури започна на 1 юни и продължава до 30 ноември.

Прогнозата на Университета на Колорадо е доста над тази на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата, което очаква почти нормален сезон с между 12 и 17 бури с имена, пет до девет урагана и един до четири големи урагана.

Снимка: БГНЕС