Как да си направим домашен парфюм?

Не е необходимо да правите компромиси с трайността на аромата

16.06.2023 | 13:00 Редактор: Тодор Петров
Как да си направим домашен парфюм?

Има много лесни начини да си приготвите домашен парфюм с любимите ви аромати, без това да навреди на бюджета ви и без да правите компромиси с трайността на аромата. Какво ви трябва, за да си направите домашен парфюм?

Базово масло

Базовото масло е основата на парфюма ви. То трябва да е неутрално и да не надделява над основния аромат. Подходящи базови масла са маслото от гроздови семена, бадем, жожоба. Зехтинът не е сред добрите варианти, защото има остра и леко горчива миризма, която се натрапва.

Етерично масло

Етеричните масла са основният акцент в домашния ви парфюм. Изборът на етерично масло или комбинация от няколко от тях определя аромата, който ще изберете за парфюма си.

Сред най-подходящите етерични масла са лавандула, ванилия, цитруси, иланг-иланг, кедрово дърво, жасмин, джинджифил, черен пипер.

Как да си приготвите домашен парфюм?

Изсипете избраното от вас базово масло в подходящо шише за парфюм, така че да запълни ¾ от шишенцето. Добавете 2 супени лъжици водка. Останалото пространство от съда запълнете с дестилирана вода, като оставите малко място и за етеричното масло, пише az-jenata.bg. Разклатете добре.

Накрая добавете няколко капки от етеричното масло в зависимост от това колко наситен искате да е парфюмът ви. Затворете плътно с капак. Разклащайте преди всяка употреба.

Снимка: Pixabay