Какво трябва да направим при инсулт и как да го разпознаем?

Симптомите, които насочват към тази диагноза, се отнасят до лицето, двете ръце и възможността за комуникация

09.06.2023 | 23:01 Редактор: Михаела Димитрова
Какво трябва да направим при инсулт и как да го разпознаем?

Инсултът е остро мозъчносъдово заболяване, при което се нарушава нормалният приток на кръв към мозъка. В много случаи, състоянието води то трайни увреди на мозъчните структури и функции. Инсултът е животозастрашаващо състояние, което изисква незабавна медицинска намеса.

Как да разпознаем инсулта?

Симптомите, които насочват към тази диагноза, се отнасят до лицето, двете ръце и възможността за комуникация. При пациенти с инсулт се променя изражението на лицето и в повечето случаи устата им увисва от едната страна. При опит за усмивка, тя се изкривява на една страна.

При невъзможност за повдигане на ръцете, както и неспособност за тяхното задържне във въздуха, също трябва да се появят съмнения за наличието на проблем. Друг симптом, който насочва към инсулт е неспособността за повтаряне на просто изречение и неясната реч

Как да постъпим?

След позвъняване на спешна помощ е важно запазването на спокойствие. Пациентът трябва да се намира на безопасно място и да се правят опити за контакт с него. Ако той не е в състояние да говори, го помолете да стисне ръката ви в отговор на въпроси. Ако отново не реагира, има голяма вероятност да е в безсъзнание.

Ако пациентът е в съзнание го поставете в удобна поза. Оптимално това е лежаща настрани с леко повдигнати глава и рамене, които са подпряни с възглавница или дреха. Всички стягащи дрехи, като колани, копчета или шалове се препоръчва да бъдат разхлабени. Важно е дихателните пътища да не са възпрепятствани и да не се дава храна или вода до стабилизиране на състояние.

Повече по темата прочетете Puls.bg

Снимка: Pixabay