fallback

Защо възниква дефицитът на витамин К?

Витамин K1 се съдържа предимно в зелени листни зеленчуци

03.06.2023 | 18:00 Автор: Михаела Димитрова

Витамин К е един от четирите мастноразтворими витамина и е от основно значение за съсирването на кръвта и здравето на костите. Витамин К може да бъде категоризиран в няколко основни форми (витамери) – филохинон (витамин К1), менахинон (витамин К2) и изкуствено синтезиран витамин К.

Витамин K1 се съдържа предимно в зелени листни зеленчуци, като спанак, брюкселско зеле и броколи. Витамин К2 се среща в животински храни, включително месо, яйца и млечни продукти. Витамин К се абсорбира през илеума (хълбочното черво) и йеюнума (празното черво) на тънките черва. Както всички мастноразтворими витамини, витамин К се абсорбира (усвоява) по време на храносмилането, тъй като за оптимална чревна абсорбция (абсорбция през червата) на витамина е необходимо:

Наличието на хранителни мазнини – като средство за транспортиране на липофилни молекули;

Жлъчни киселини за солюбилизация (повишаване на разтворимостта);

Образуване на мицел – формиране на транспортни зърна, които правят мастноразтворимите вещества транспортируеми във воден разтвор.

Повече прочетете на Puls.bg

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback