Задържате вода? Хапвайте повече авокадо

Избягвайте сладкиши, соя, алкохол и колбаси

30.05.2023 | 22:58 Редактор: Петя Кръстева
Задържате вода? Хапвайте повече авокадо

Лимфната система е част от имунна система. Тя е  съставена от съдове, възли и органи като далака и сливиците. Една от ролите ѝ е да помага за филтрирането на излишните течности от тялото, като това поддържа нивата им, прочиства организма от отпадъци и  ни предпазва от болести. Начинът ни на живот оказва влияние върху състоянието на лимфната система, особено храните, които всеки ден консумираме. 

Сред тези, които не се препоръчват са сладкиши, солени храни, изкуствени подсладители, соя, алкохол, колбаси. 

Кои храни подпомагат лимфния дренаж, вижте в следващите редове. 

Авокадо 

Авокадото е отличен източник на здравословни мазнини, витамин Е, които подпомагат храносмилането и прочистването на организма. Консумацията на авокадо се свързва с редица ползи за здравето като баланс на холестерола, намален риск от сърдечни заболявания, баланс на кръвната захар и други. Авокадото е чудесно за салати, смутита, здравословни десерти, върху препечена филийка и други. 

Водорасли

Смята се, че водораслите помагат на тялото да се детоксикира и елиминира излишните течности, които могат да се натрупат в тъканите и да нарушат функцията на лимфната система. Комбу и спирулина са два отлични вида водорасли. Според изследвания, те са особено подходящи за хора, които страдат от задържане на течности, тъй като помагат за детоксикация на тялото, премахване на излишната вода и засилване на движението на лимфата.

Четете повече по темата в az-jenata.bg