Ето колко често трябва да се почиствате тоалетната, за не се заразите с бактерии

По тоалетната чиния може да има ешерихия коли и стрептококи

08.05.2023 | 23:02 Редактор: Вяра Димова
Ето колко често трябва да се почиствате тоалетната, за не се заразите с бактерии

Тоалетната е част от всеки дом. Редовното ѝ почистване е част от домашните задължения. Но много хора неглижират това, защото разчитат, че щом само те я ползват, всичко е наред и тоалетната чиния е чиста за разлика от обществените тоалетни. Това обаче не е така.

Тоалетната чиния вкъщи се нуждае от редовно почистване през ден-два, защото по нея виреят редица опасни бактерии, които могат да ви заразят.

Кои са бактериите, които се размножават много бързо по тоалетната чиния и крият риск от инфекции?

Ешерихия коли

Ешерихия коли е една от най-разпространените бактерии. Тя е навсякъде около нас, затова почистването е от голямо значение. Ешерихия коли може да се открие в червата, в замърсена вода, храна. Тя се задържа лесно по гладки повърхности, което я прави изключително устойчива. Лесно се пренася от замърсените повърхности в тялото при досег.

Ешерихия коли може да предизвика гадене, повръщане, коремни инфекции, инфекции по лигавиците. Ако не се лекува навреме, може да създаде сериозни здравословни проблеми.

Стрептококи

Стрептококовите бактерии са широко разпространени. Те се срещат по тоалетната чиния в изобилие, тъй като се задържат лесно по гладки повърхности. Те се срещат и по човешката кожа, като част от флората. Употребата на тоалетната ежедневно и нередовното ѝ почистване крие риск от пренасяне на стрептококи и инфектиране с тях.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
Друг
преди 11 месеца
Почти няма статия без правописни грешки! Сигнализирай за неуместен коментар