Любимият дизайнер на Даяна облече Камила, короната е с 2200 диаманта

Тя се появи в тога, изработена за кралица Елизабет II

07.05.2023 | 22:14 Редактор: Искра Ангелова
Любимият дизайнер на Даяна облече Камила, короната е с 2200 диаманта

Британският крал Чарлз III бе коронясан официално в събота на пищна церемония в Уестминстърското абатство. Коронацията бе особено важна и за съпругата му - 75-годишната Камила, която вече е кралица, а не просто кралица-консорт.

Несъмнено погледите бяха приковани в нея. В Уестминстърското абатство тя се появи с тога, изработена първоначално за коронацията на покойната кралица Елизабет през 1953 година. Роклята ѝ пък за церемонията е дело на британския дизайнер Брус Олдфийлд, на когото тя неведнъж се е доверяла за тоалетите си.

charles1

Той бе и един от любимите дизайнери на покойната принцеса Даяна и стои зад едни от най-емблематичните ѝ рокли.

Роклята на Камила бе изключително семпла с къс шлейф, цвят слонова кост, сребро и злато. Забеляза се и бродираната долна пола. Декорациите върху нея, които бяха диви цветя, показаха любовта на кралица Камила и крал Чарлз към дивата природа. Разбира се, имаше и бродерия от роза, магарешки бодил, нарцис и трилистна детелина - емблемите на четирите нации на Обединеното кралство.

Обувките са ѝ направени от британския дизайнер Елиът Зед, за тях е използвала същата коприна, от която е сътворена роклята.

cam

Робата ѝ пък е дело на общността по дизайн на Ede & Ravenscroft, изработена и ръчно бродирана от Кралското училище по ръкоделие. Тя се отличава с лилаво кадифе, съответстващо на кралската роба на Чарлз. Дизайнът отново е вдъхновен от природата - пчели, бръмбари и цветя. Също така и бродерия на националните емблеми на Обединеното кралство.

Крал Чарлз III и кралица Камила запазиха традицията на коронацията, като и двамата използваха по два комплекта одежди по време на църковната служба.

Припомняме ви, че синът на кралица Елизабет II пристигна в Уестминстърското абатство, облечен в роба на дядо си - крал Джордж VI, която покойният монарх носеше на коронацията си през 1937 година.

charles2

Короната на кралицата

Камила имаше честта да носи короната на кралица Мери, украсена с 2200 диаманта и е изработена за прабабата на Чарлз III за коронацията на нейния съпруг - крал Джордж V, през 1911 година. За нея бяха направени и някои промени, за да може да се поставят уникални за случая бижута, отразяващи собствения стил на Камила.

Короната на кралица Мери избяга и използването на така спорния диамант Кохинор - зашеметяващ скъпоценен камък от почти 106 карата. За него се смята, че е един от най-големите шлифовани диаманти в света.

Снимки: БГНЕС