Необичайна спирала се появи насред Северното сияние в Аляска (+ ВИДЕО)

Оказа се, че това е излишно гориво от ракетата на SpaceX

18.04.2023 | 15:10 Редактор: Михаела Димитрова

Любителите на Северното сияние получиха неочаквана изненада - насред зелените ивици светлина, танцуващи в небето на Аляска, за няколко минути се появи спирала в бебешко синьо, наподобяваща галактика, предаде Асошиейтед прес. 

Причината за явлението в събота сутринта е малко по-прозаична от нашествие на извънземни или поява на портал към далечните краища на Вселената. Оказва се, че това е просто излишното гориво от ракета на SpaceX, изстреляна от Калифорния около три часа преди появата на спиралата. 

"Понякога ракетите имат гориво, което трябва да бъде изхвърлено", обяснява Дон Хамптън от Института по геофизика към университета на Аляска във Феърбанкс.

"Когато го правят на голяма височина, горивото се превръща в лед", каза ученият. "И ако това се случи на слънчева светлина, докато сте в тъмнината на земята, можете да го видите като нещо, наподобяващо голям облак, който понякога е спираловиден", допълни той.

Ракетата на SpaceX беше изстреляна от космическата база Ванденберг в Калифорния в петък вечерта с полезен товар от около 25 спътника, припомня БТА. През януари подобна спирала беше наблюдавана над Хавай след изстрелването на военен сателит от Флорида с ракета на SpaceX. 

Снимка: Youtube