Мощно слънчево изригване засегна Земята, предизвика радиозатъмнение

Тези явления могат да опустошат напълно горните слоеве на земната атмосфера

02.04.2023 | 08:23 Редактор: Елеонора Танева
Мощно слънчево изригване засегна Земята, предизвика радиозатъмнение

Земята беше засегната от мощно слънчево изригване от клас X, което предизвика едночасово радиозатъмнение в части от Югоизточна Азия, Нова Зеландия и Австралия. Изригването напусна Слънцето приблизително в 22:30 ч. във вторник вечерта, след което се насочи към нашата планета и се сблъска с горните слоеве на земната атмосфера, предаде BGR.

Според съобщение в Twitter на Европейската космическа агенция (ЕКА) мощното изригване от клас X е избухнало от слънчево петно, наречено AR3256. Кадрите на изригването са заснети от обсерваторията за слънчева динамика на НАСА.

Това мощно изригване от клас X не е първото по рода си, което напуска Слънцето през последните месеци, нито дори единственото, което предизвиква радиозатъмнения. Броят на слънчевите изригвания от клас X, изригващи от звездата на нашата Слънчева система, само ще се увеличава с приближаването на слънчевия цикъл към неговия пик - когато Слънцето е най-нестабилно. Цикълът продължава около 11 години, а ние сме близо до неговия връх, когато слънчевата активност е най-висока за всички времена, информира БГНЕС.

Слънчеви изригвания като това изключително мощно изригване от клас X могат да опустошат напълно горните слоеве на земната атмосфера, което води до смущения в радиовълните и други сигнали, преминаващи през тази част на атмосферата. За щастие това последно прекъсване на електрозахранването продължи само един час и имаше много ограничен обхват на въздействие.

Поради възможните щети, които тези изригвания могат да нанесат на технологиите ни, учените търсят по-добри начини за прогнозиране на слънчевите изригвания, за да ни предупредят кога ще се случат. 

Снимка: БГНЕС