Най-надеждните автоматични скоростни кутии в историята

Тези трансмисии са се доказали и се поставят на огромен брой модели

30.03.2023 | 14:59 Редактор: Михаела Димитрова
Най-надеждните автоматични скоростни кутии в историята

Преди време класическата ръчна скоростна кутия се смяташе за еталон за лесен контрол на сцеплението и за скорост на превключване. Тя предлага минимални загуби и максимална надеждност. Днес обаче много автомобили с автоматични трансмисии са по-бързи от версиите с три педала, а някои дори са по-издръжливи.

През последните години продажбите на автомобили с автоматични скоростни кутии на пазара надхвърлят тези на моделите с класическа механична скоростна кутия. На пазара втора ръка броят на автоматиците расте, въпреки че много купувачи се страхуват от тях.

Кои обаче са най-надеждните автоматични трансмисии? Отговор дават експертите от изданието Auto.Mail, като предварително уточняват критериите за надеждност. Основният сред тях, очевидно, е ресурсът на агрегата, тоест декларираният от производителя пробег, до който скоростната кутия ще работи правилно, ако бъде поддържана качествено.

1. Aisin U340E

Един от лидерите е японската кутия Aisin U340E, която е разработена съвместно с Toyota за модели на японския вътрешен пазар. Тези трансмисии се произвеждат от 1990 до 2013 г. Те са с 4 предавки и са предназначени за атмосферни двигатели с обем от 1,3 до 1,8 литра.

2. Mercedes-Benz 722.3/722.4

Легендите за надеждността на автомобилите Mercedes-Benz от 80-те и 90-те години на миналия век се измислят от феновете на марката от десетилетия. Това е напълно оправдано, защото тези автомобили се отличаваха със своята здравина, като за това помагаха и автоматичните четиристепенни кутии Mercedes-Benz 4G-Tronic (722.3 и 722.4), известни също под индексите W4A028, W4A040 и W4A020. Те са произведени от 1979 до 1996 г., като се поставят на много модели на марката.

Повече по темата прочетете на automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay