Изтръпването е първият знак за липсата на витамин B12

Зрителни нарушения също са често срещан симптом

29.03.2023 | 23:00 Редактор: Вяра Димова
Изтръпването е първият знак за липсата на витамин B12

Голям процент от населението по целия свят страда от неустановен дефицит на витамин В12. През последните години все повече лекари се насочват към изследването му, заедно с количеството на витамин D, който също често се открива в стойности под референтните. Витамин В12 има отношение не само към периферната и централната нервна система, но също така и към кръвотворната, сърдечносъдовата и не на последно място имунната система.

При навременна диагностика и започване на заместителна терапия на дефицита – симптомите изчезват за кратък период от време, но при сериозни увреждания и продължителен дефицит – състоянието не може да бъде върнато обратно.

Витамин B12 е един от основните витамини, които влияят на различни системи в тялото, като има важна роля в метаболизма на нервната система. Аденозилкобаламин и метилкобаламин, две форми на витамин B12, които представляват кофактори в две ензимни реакции, които повлияват на образуването на миелин.

Плазменият хомоцистеин се повишава при дефицит на витамин B12, който от своя страна има отношение към предразположеността към съдови инциденти.

Поради факта, че голяма част от витамин В12 се съхранява в черния дроб, дефицитът му следствие на малабсорбция се развива едва след 2-5 години, а при рестриктивни хранителни режими дефицитът може да се прояви дори след повече години.

Неврологичните нарушения се дължат на засягане най-често на периферните нерви (невропатия) и на гръбначния мозък. Налице може да са също автономни нарушения, психиатрични отклонения и други.

Изтръпването или т. нар. парестезии са един от първите симптоми на дефицита на витамина. Налице са още субективни усещания за студени тръпки, стягане в областта на пръстите на краката, впоследствие и на ръцете.

Слабост в крайниците е малко по-късна проява, при напредване на дефицита. При пo-тежки случаи се проявява нарушение на походката – атаксия – походката става по-разкрачена, значително се нарушава на тъмно, което предразполага към инциденти с падания.

Зрителни нарушения също са един от сравнително честите симптоми. Налице е прогресивно подостро намаление на зрителната острота, най-често като резултат от двустранна оптична невропатия.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay