В навечерието на Благовещение: Идея за вкусна пъстърва на фурна с подправки и чесън

Загрейте фурната на по-ниска температура - не повече от 180 градуса

24.03.2023 | 23:10 Редактор: Искра Ангелова
В навечерието на Благовещение: Идея за вкусна пъстърва на фурна с подправки и чесън

На 25 март отбелязваме един от най-светлите празници в годината - Благовещение. Празникът бива утвърден още през VII век. На този ден архангел Гавриил се явил на Дева Мария, за да ѝ съобщи благата вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител. И за този празник ще приготвим празнична трапеза.

Тъй като сега са великденските пости, ястията трябва да бъдат постни, но се разрешава консумацията на риба и морски дарове. Също така се приготвят баници, пити, ястия със зелении за здраве. Важно е на трапезата да има и мед, червено вино.

На Благовещение повод да почерпят имат всички, които носят имената Благовест, Благовеста, Блага, Благо, Благой, Ева, Евангелина, Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добрина.

Продукти:

- 5 филета от пъстърва

- 3 скилидки чесън

- 2 стръка магданоз, пресен

- 1 щипка риган

- 1 щипка черен пипер

- 2 стръка пресен лук

- 1 щипка сол

- 50 мл зехтин

- 1 лимон

- 2 супени лъжици пресен лимонов сок

Приготвяне:

Загрейте фурната на по-ниска температура - не повече от 180 градуса. Подгответе една тавичка за печене и я намазнете, съветва az-jenata.bg.

Смесете ригана, черния пипер, солта, намачкания чесън и разбъркайте добре. Отделно смесете лимоновия сок с приготвения меланж от подправки. Добавете и ситно нарязания пресен лук. Оваляйте рибата в сместа. Поръсете я с черен пипер и още сол на вкус, ако е необходимо.

Печете за около 10 минути. Сервирайте с парченца лимон.