"Експлозия от вкусове": Джелато майстори ни пренасят от София до Ориента

Сред оригиналните рецепти са сладолед със синьо сирене и баклава

22.03.2023 | 19:20 Редактор: Петя Кръстева

За трети път в България се провежда състезание за най-добър джелато майстор. Сред оригиналните рецепти са сладолед със синьо сирене и баклава. 

Николай и Добромира се обучават в Италия, а наученото пренасят в собствена сладоледена къща у нас. Днес създават оригинална джелато рецепта. 

"Ще приготвим ориенталско, френско, българско - много интересен сладолед ще бъде, нарекли сме го "Ориент експрес", тъй като съчетава няколко различни вкуса, подобно на влака, който пътува през няколко държави, за да стигне до Ориента. Основният вкус ще бъде халва ще бъде гарниран с лек привкус на ванилия, малко натрошена халва, шамфъстък и пишмание", разказа Николай пред Bulgaria ON AIR

Дванайсет майстори на джелато в България представят най-добрите и нетрадиционни вкусове сладолед. Сред нетрадиционните вкусове са пуканки, баклава и синьо сирене Тайната на добрия сладолед е в текстурата и богатото въображение на майстора.

"Трябва да си прецизен, но и креативен, когато правиш джелато. Трябва да развиеш вкусовата си палитра, за да може да миксираш разнообразни вкусове, по този начин яденето на джелато се превръща в преживяване", поясни шеф джелатиерът Андреа Дебелисза.

Всеки отбор трябва да създаде оригинален вкус за 30 минути, а жури от 5 души оценява сладоледа.

"Не е важно само как изглежда на външен вид, а каква му е структурата и дали е кремообразен. Следващият критерий е креативност - дали вкусът е нов, или съществуващ", категоричен бе организаторът на конкурса Даниел Георгиев.

"Тук сме, защото търсим най-добрият джелато вкус в света. В Италия сме свикнали на класическите вкусове. Радваме се, че джелато културата се разпространява и в България", обобщи италианецът Едуардо Дзукини.

Класиралите се на първите три места джелато майстори ще отидат на полуфинал в Италия, където ще представят страната ни на международно състезание по приготвяне на италиански сладолед.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Pixabay