Бившата на рапъра Bad Bunny го съди за $40 млн., използвал запис на гласа ѝ

Нарушение на моралните права съгласно американския закон

21.03.2023 | 13:20 Редактор: Вяра Димова
Бившата на рапъра Bad Bunny го съди за $40 млн., използвал запис на гласа ѝ

Bad Bunny е бил ударен с дело за 40 млн. долара от страна на бившата си приятелка, която твърди, че той е използвал запис на нейния глас, произнасящ станалата известна фраза "Bad Bunny Baby", в две от песните си без нейно съгласие.

В иска, подаден от Карла де ла Крус Ернандес в Пуерто Рико, се твърди, че тя никога не се е съгласявала нейният глас да бъде използван в песните, изпълненията на живо, радиото, телевизията или в друга медийна форма на Bad Bunny.

Тя твърди, че използването на записа от негова страна представлява нарушение на моралните права съгласно американския закон за авторското право, според който за вземане на проби от каквото и да е количество от звукозапис се изисква лиценз, и подобен закон в Пуерто Рико. Тя също така твърди, че е нарушен Законът за собствения образ, или правото на самопредставяне, заявявайки, че неразрешеното използване на записа използва нейния глас и идентичност с търговска цел, предаде БГНЕС.

Според исковата молба двамата започват връзката си през 2011 г., когато работят в супермаркет Econo във Vega Baja, родния град на Benito в Пуерто Рико. По онова време начинаещият изпълнител непрекъснато издава песни - и според Ернандес той често я питал за мнението ѝ за музиката си. Според жалбата тя е предлагала обратна връзка, освен че му е помагала да организира своите изпълнения, концерти и договори.

Снимка: БГНЕС