Полезното сладко при проблеми с кръвното и кръвната захар

Слънчогледовият тахан крие много ползи за здравето

19.03.2023 | 12:46 Редактор: Елеонора Танева
Полезното сладко при проблеми с кръвното и кръвната захар

Слънчогледовите семки са любими на мнозина. Някои ги добавят в смутита, салати, супи, други - да го консумират и под формата на тахан, а комбиниран с мед е просто чудесен. Слънчогледовият тахан спомага за контрола на кръвната захар, прави кожата ни по-красива, укрепва ноктите, добра алтернатива е за тези, които не могат да консумират други ядкови тахани, богат е на витамини от група В, А, селен, омега 6 и 9 мастни киселини и други.

Той е чудесно гориво за нашите клетки, що се отнася до съдържанието на протеини. 

С високото съдържание на витамин Е допринася за намаляване увреждането от свободните радикали, забавя естественото стареене на тялото, намалява увреждането на клетките. Което го прави чудесен антиоксидант.

Заедно с полезните мазнини и витамините, слънчогледовото масло съдържа калций и калий, като и двата минерала играят важна роля в контрола на хипертонията. Калцият е важен за функцията на кръвоносните съдове, а калият регулира нивата на натрий. Тази комбинация прави слънчогледовия тахан особено полезен за хора, които искат нещо вкусно, но трябва да следят приема на сол и мазнини.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg.