Продават за милиони часовник на последния китайски император

Айсън-Джоро Пу И носил аксесоара си и по време на петте години съветски плен в Сибир

16.03.2023 | 20:42 Редактор: Ирена Бакърджиева
Продават за милиони часовник на последния китайски император

Часовник Patek Philippe, принадлежал на последния китайски император от династията Цин, който той е носил по време на петте години съветски плен в Сибир, ще бъде продаден на търг по-късно тази година. Очакванията, на базата на сходни продажби, са търгът да стигне диапазона на седемцифрените суми, пише Bloomberg.

Айсън-Джоро Пу И, коронован през 1908 г., когато няма още три години, е абдикирал през 1912 г. по време на Китайската революция. Позволено му е да запази титлата си и да продължи да живее охолно в двореца до 1924 г., когато е принуден да избяга по време на преврат. Не е известно как и кога Пу И се сдобива с часовника, завършен от Patek Philippe през 1937 г. Това най-вероятно е станало по времето, когато е японски марионетен владетел на Манджурия (от 1934 г. до 1945 г.).

В края на Втората световна война става пленник на Съветския съюз в продължение на пет години, след като се опитва да избяга от Манджурия. През това време успява да запази часовника си въпреки турбулентните събития в живота си.

За да направи нещата по-интересни, аукционерът зад продажбата – Аурел Бакс от Phillips in Association with Bacs & Russo (подразделението за часовници на аукционна къща Phillips), посочва, че дори без тази кралска история, часовникът би бил изключително рядък и търсен. Моделът, известен като Reference 96 Quantieme Lune, показва фазите на луната и има календар. Два прозореца показват деня от седмицата и месеца, а дълга централна част – датата.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС, архив