Ум или късмет: Защото най-богатите не винаги са най-интелигентните?

Има и други фактори, които са решаващи за успешното развитие на човек

20.02.2023 | 16:47 Редактор: Ирена Бакърджиева
Ум или късмет: Защото най-богатите не винаги са най-интелигентните?

Ако някога сте си мислели, че няма как само интелектът да е докарал на някого шестцифрена месечна заплата, може би не се лъжете. Защото най-богатите не винаги са от най-умните. До един момент в кариерното израстване интелектът и успехът вървят ръка за ръка. След това обаче има и други фактори, които са решаващи за успешното развитие на човек. Това сочи ново изследване.

Изследователите, които са работили по него, са обработили данни от близо 60 000 шведи. Те анализират приходите им и резултатите от специален тест за интелигентност, който всеки мъж в страната е преминал при прегледите за военна служба. "Тези данни са невероятни", казва Марк Койшниг, един от авторите на изследването. Той е професор по социология в университета в Лайпциг.

60-те хиляди шведи, които Койшниг и екипът му изследват, са положили един и същи тест, когато са били на възраст от 18-19 години - този на армията на Швеция. Койшниг съжалява, че жените са изключени от това изследване. "Не смятаме, че това е добре. Но трябваше да работим с данните, с които разполагаме, а жените просто не е трябвало да полагат подобен тест", обяснява социологът.

"Направихме връзка между измерванията на интелигентността и тези на успеха на пазара на труда в по-късен етап от живота на респондентите", обяснява Койшниг. Това означава, че учените проследяват годишните доходи на мъжете за период от десет години, когато изследваните лица са на възраст между 35 и 45 години, и изчисляват средната стойност на съответните средни годишни доходи.

Резултатите показват, че "има три различни сегмента на пазара на труда", казва Койшниг. От един момент нататък успехът и интелектът не са взаимосвързани - хората печелят повече без да има видима корелация с интелектуалните им възможности. "За половината от участващите на пазара на труда се наблюдава много, много силна връзка между доходите и когнитивните умения", казва Кеушниг.

Тази ясна зависимост обаче изчезва при доход от около 60 000 евро. "Увеличаването на доходите вече не върви ръка за ръка с увеличаването на когнитивните способности", обяснява Койшниг. Учените установяват, че от този момент нататък късметът и добрите връзки играят по-голяма роля, пише DW.

Така че добрата новина е: по-добре платеният шеф не е задължително да е по-интелигентен от вас. Лошата новина е, че той може би просто е имал повече късмет или по-добри връзки, които са му улеснили скока по кариерната стълбица. От друга страна, вероятно е успокояващо да знаете, че умения, различни от обикновената интелигентност, също могат да ви помогнат да постигнете (финансов) успех. Устойчивостта на стрес и умението да работите ефективно с хора със сигурност няма да навредят.

Снимка: Pixabay