Банкерът Стефан Иванов покори "ледената пустиня" и постави 6 рекорда на Гинес

Той вече обмисля нови океански експедиции

11.02.2023 | 14:16 Редактор: Вяра Димова

Пътешествие през ледената пустиня, поставило 6 рекорда на Гинес. Това е последната приключенска мисия на банкера Стефан Иванов, която завърши успешно. 

"Тя беше забулена от мъгли, които като се вдигнаха, се откриха едни високи ледници като крепостни стени. Бяхме заобиколени от тези ледници тези скални масиви. Айсбергите бяха заседнали като кули, които охраняваха острова. Беше сюрреалистична картина, самите айсберги се движеха покрай нас с различни цветове", описва първата си среща с Антарктида Стефан Иванов.

В 20-метрова лодка шестима гребци, сред които е и Иванов, изпълняват успешно първата гребна експедиция от Антарктическия полуостров през Южния ледовит океан и изминават 750 км само за 6 дни.

"Беше много емоционално, тъй като беше екстремна ситуация, беше много студено. Събрах повече студ отколкото за целия ми живот. Не само от ниската температура беше проблем, но и влагата", разказа Стефан.

Екипажът се редува на греблата през час и половина, като нито за миг лодката не спира. Сблъскват се и с трудности. Въпреки това никой не се оказва. Стефан и екипажът му посещават и българската антарктическа база на остров Ливингстън по покана на проф. Христо Пимпирев. Цел на експедицията е и привличане на вниманието към изчезващите видове. 

"Опитваме се да спомогнем за обявяването на допълнителни защитени морски зони от над 4 млн. кв. км. Това биха били най-добрите такива зони в света около Антарктида, за да бъдат опазени някои от животинските видове", каза още банкерът.

Стефан Иванов вече обмисля нови океански експедиции и други пътешествия до красиви природни кътчета. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.