Учени: Комбинацията кафе с мляко увеличава ползите за здравето

Кафето е източник на антиоксиданти, които се борят с възпаленията

07.02.2023 | 10:32 Редактор: Вяра Димова
Учени: Комбинацията кафе с мляко увеличава ползите за здравето

Кафето сгрява душата, дава тласък на концентрацията и сближава хората. Да не говорим, че ухае и има невероятен вкус.

Науката е доказала, че само миризмата на кафе може да ни накара да се чувстваме бодри, а за щастие на почитателите на кафето има и ползи за здравето. Кафето е източник на антиоксиданти, които се борят с възпаленията, а пиенето му преди тренировка има ползи за изгарянето на мазнините.

Сега ново проучване показва, че добавянето на малко мляко, което съдържа протеини, може да увеличи ползите за здравето от чашата ви кафе.

Изследователи от Университета в Копенхаген, Дания, са проучили как антиоксидантите, наречени полифеноли, си взаимодействат с аминокиселините - градивните елементи на протеините, и са установили, че комбинирането им има два пъти по-голям ефект върху борбата с клетъчното възпаление, отколкото само полифенолите, пише "Сайънс Алърт", пише БГНЕС.

Полифенолите могат да бъдат открити в много продукти, включително кафе и чай, плодове и зеленчуци, червено вино и бира. Подобно на други антиоксиданти, минали проучвания показват, че някои полифеноли могат да предотвратят и забавят окисляването на здравословни химикали и да предпазят организма ни от заболявания.

Смята се, че те правят това отчасти чрез контролиране на възпалението - сложен имунен отговор, включващ клетки, наречени макрофаги, които освобождават няколко възпалителни медиатора. 

Снимка: pixabay