Евтините билети за Малкович се разграбиха, обясниха защо са по-скъпи от тези в Гърция

В интернет останаха само тези с цени 350 и 400 лв.

25.01.2023 | 18:00 Редактор: Елеонора Танева

За броени минути бяха изкупени най-евтините билети за спектакъла с участието на холивудската звезда Джон Малкович, който ще се играе в Народния театър "Иван Вазов".

Два пъти номинираният за "Оскар" актьор за първи път ще играе на българска сцена. Билетите за спектакъла с неговото участие бяха пуснати в продажба точно в 12 часа днес, но часове преди това пред касите на Народния театър вече имаше дълги опашки.

"За мен е събитие, че пристига в България и е най-чаканото събитие за тази година", каза младо момиче.

Жена сподели, че дъщеря ѝ чакала да купи билети онлайн, а тя - на опашката, за да са сигурни, че все една ще успее. 

Цените за представлението варират от 50 до 400 лв., разделени в 8 категории. Това обаче не беше проблем за феновете на Джон Малкович. Някои от почитателите му ги определят като нормални - европейски.

Около два часа, след като бяха пуснати в продажба, билетите вече бяха на привършване. В интернет останаха само тези с цени 350 и 400 лв. Божидар беше един от щастливците, които успяха да се сдобият с по-евтин билет.

"Щастлив съм, радвам се. Това е нещо необикновено, което ще видим на сцената", каза мъжът.

Появиха се критики, че билетите за същия спектакъл в съседна Гърция са по-евтини от тези в Народния театър. Причината е, че продукцията в южната ни съседка е подкрепена от Фондация "Онасис", а у нас е без спонсор. 

В позиция до Bulgaria ON AIR от Народния театър обясниха, че цената на билетите за спектакъла се формира на базата на целия разход, свързан с поканата на едно такова представление.

"Канещата страна поема всички разходи, свързани с транспортиране на декорите и екипа, настаняването, техническото обезпечаване на конкретното гостуване, авторските права. Тежестта на целия разход по гостуването на спектакъла бе разпределена на базата на броя места, които има на Голяма сцена в Народния театър. Театърът не получава държавна субсидия, за да кани чуждестранни продукции, поради което продължава работата на екипа на театъра по търсенето на механизми това да стане по възможно по-достъпен начин", гласи позицията на Народния театър.

Спектакълът "В самотата на памуковите полета" с участието на Джон Малкович ще се играе на 16, 17 и 18 февруари. Представленията ще бъдат на английски език, но с български субтитри.  

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.