Носят лош късмет: Храни, които не трябва да слагате на новогодишната трапеза

Заменете птичето месо с друго

28.12.2022 | 08:30 Редактор: Искра Ангелова
Носят лош късмет: Храни, които не трябва да слагате на новогодишната трапеза

Когато става въпрос за празник, суеверията винаги се прокрадват. Освен храните за късмет, с които ще нагостим близки и приятели, следим и за такива, които е добре да не слагаме на новогодишната трапеза, тъй като се смята, че носят лош късмет. Кои са? Вижте в следващите редове.

Птиче месо

Ако не искате късметът ви да отлети в навечерието на Нова година, тогава заменете птичето месо на празничната трапеза с друго. Според някои суеверия, кокошки, гъски, пуйки и т. н. обикновено се разхождат в мръсотия и там намират храната си. Ето защо се смята, че е на беднотия, ако на празничната трапеза сервираме птиче месо.

Яденето на нещо с крила в навечерието на Нова година също се счита за лош късмет, тъй като може да се приеме, че вашето щастие отлита.

Омари и раци

Въпреки че се смятат за деликатес, в навечерието на Нова година не бива да залагаме на тези изискани храни, гласи суеверието. Ракообразните се движат настрани и назад (особено ако са застрашени от хищници), а това се смята за лош късмет. Според австрийците например, консумирането на нещо в навечерието на Нова година, което се движи назад, означава, че през следващата година ще имаме повече неуспехи. Това важи и за скаридите. Заложете на морски дарове, които се движат в посока напред.

Къса паста, юфка, начупени спагети

Според японците нудлите като ястие за посрещане на новата година са храна за късмет, сила, здраве и дълголетие. Сервирането на спагети също се смята за късметлийско блюдо. Това, което не бива да допускаме като грешка при приготвянето им е да ги начупваме. Японците смятат, че начупената паста, юфката символизират съкратен живот. Ето защо в новогодишната вечер избягвайте да хапвате къса паста, юфка и начупени нудли или спагети (и друга начупена дълга паста).

Четете цялата статия в az-jenata.bg.