Край на споразумението - Гренландия прекрати договор за риболов с Русия

Министерството не споменава конкретно войната в Украйна във връзка с прекратяването

20.12.2022 | 12:35 Редактор: Искра Ангелова
Край на споразумението - Гренландия прекрати договор за риболов с Русия

Според Министерството на риболова Гренландия е преустановила действието на споразумението си за риболов с Русия за следващата година.

Министерството на автономната датска територия заяви пред АФП, че е информирало руските власти, че "поради намаляването на запасите на няколко вида няма възможност за размяна на квоти за 2023 г.".

От 1992 г. насам споразумението позволява на Гренландия да лови основно руска треска в Баренцово море, докато руските рибари имат достъп до палтус в гренландски води.

Министерството не споменава конкретно войната в Украйна във връзка с прекратяването. Но през октомври министър-председателят Муте Егеде заяви, че Гренландия ще "следва санкциите на ЕС срещу Русия и руските компании", според съобщения в местните медии, цитирани от БГНЕС.

През ноември автономните Фарьорски острови на Дания подновиха споразумението за риболовни квоти с Русия за една година въпреки войната.

А Норвегия - член на НАТО - предостави на руските риболовни траулери изключение от правилата и договори с Русия квоти за улов в Баренцово море за следващата година.

Снимка: БГНЕС