Важни продукти за хранителния режим при установена анемия

Трябва да приемаме повече желязо и витамини B9 и B12

23.11.2022 | 18:28 Редактор: Ваня Кузманова
Важни продукти за хранителния режим при установена анемия

При анемия е важно да приемаме повече желязо и витамини B9 и B12, ето защо трябва да консумираме повече от някои от следните храни:

Дреболии

Свинският черен дроб е най-богатата храна на желязо, той съдържа 18 mg желязо на 100 g. Агнешките бъбреци съдържат 12 mg желязо на 100 g, говеждият черен дроб - 7 mg желязо на 100 g. Това са ценни храни при анемия, тъй като също така са богат източник на витамин B9 и витамин B12.

Червено месо, пилешко месо и морски дарове

Червеното месо, пилешкото и морските дарове са ценен източник на желязо. Тяхната консумация, заедно с някои други храни, подобрява усвояването на двете форми на желязото - растителна и животинска. Например консумацията на смляно говеждо месо с червен боб, увеличава усвояването на нехемовото желязо, което се съдържа в червения боб. Витамин B12 се произвежда от бактерии, съдържащи се почти изключително в храни от животински произход и морски дарове. Порция от 100 г миди или 10 стриди запълва от 10 до 50 пъти нуждите ни от витамин B12.

При анемия се препоръчва всяка седмица да се приемат:

  • 2 порции пилешко;
  • 2 порции риба;
  • 4 порции червено месо.
  • Храни с високо съдържание на фибри

Диетичните фибри са ценни при борба с анемията. Те са богати и на желязо - до 10 mg на 100 g трици, и на витамин B9. Фолиевата киселина се съдържа в обвивката на зърнените култури. Рафинираните захари ни лишават от този прием на витамин В9, ето защо е важно да приемаме повече пълнозърнени храни.

При анемия се препоръчва всяка седмица да се консумират:

  • 14 порции пълнозърнести храни - 2 на ден;
  • 7 порции зърнени култури, обогатени с желязо;
  • 3 порции варива.
  • Хранителни източници на витамин С

Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са ценен източник на нехемово желязо и витамини B9 и B12. Те са и най-добрите източници на витамин С, който улеснява усвояването на желязото от организма. Фолиевата киселина в тях, обаче, се разрушава частично от топлинната обработка. Ето защо е препоръчително да се обработват само леко, например с варене или приготвяне на пара, или да се консумират сурови. Най-ценният зеленчук в борбата с анемията несъмнено е спанакът.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay