Графит на критично застрашен вид пеликан преобрази поликлиниката в Бургас

Авторите искат да опазят популацията на птиците

22.11.2022 | 13:55 Редактор: Петя Кръстева

Стената на поликлиника в Бургас се превърна в цветна рисунка. На мястото са изобразени къдроглави пеликани с впечатляващи размери, разположени на фона на Атанасовското езеро.

Автори на цветната рисунка, украсила стената на Трета поликлиника в Бургас, са момчетата от SuperGТeam.

"Искахме да обхванем цялата стена - в такъв аспект, че хем да е интересно на зрителя, хем да се усеща в градската среда, да влияе на хората", коментира художникът Даниел Дубаров. 

По думите на Николай Димитров, който също е художник, стенописът има кауза - да опази популацията на къдроглавия пеликан, който в Бургас се среща целогодишно.

Гостите на импровизираното улично шоу имаха възможност да се запознаят на място с живота на пеликаните. Нарисуваната птица е един от двата вида пеликани, срещащи се в страната. Включена е в Червена книга на България в категорията критично застрашен. 

"Пеликаните са емблематичен вид за нашия град. Знаете, че напоследък има голям дебат дали гларусът е по-представителен или пеликанът. Ние вярваме, че пеликанът определя облика на Бургас", обобщи Радостина Ценова от Фондация "Биоразнообразие". 

Вече е монтирана и табела с QR код. При сканирането му пеликанът разперва криле, за да полети. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева. 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Потърпевш
преди 1 година
В Бургас, благодарение на медиците, изчезващ вид са здравите хора. Сигнализирай за неуместен коментар