Как да използвате проходилката безопасно

26.10.2022 | 09:00 Редактор: Тодор Петров
Как да използвате проходилката безопасно

Бебешката проходилка е несъмнено удобство за родителите, a също така и забавен начин да стимулирате детето по-бързо да се научи да ходи. И все пак, проходилките са на колелца и детето би могло неволно да ги задвижи с твърде голяма скорост, което носи потенциална опасност от блъскане или падане. Ето няколко важни правила, които ще Ви помогнат да използвате бебешка проходилка у дома по безопасен за детето начин.

Какво да търсите при избора на проходилка

Грижата за безопасността започва още с избора на проходилката. Моделът, който закупите, трябва да има няколко важни елемента. Добре е да има спирачен механизъм със заключване, който ще Ви позволи да задържите детето на едно място. Важно е също така сами да проверите стабилността на проходилката, за да сте сигурни, че конструкцията е достатъчно добре балансирана и защитена от преобръщане. Прочетете и указанията за употреба, за да проверите дали има допълнителни защити, на които можете да разчитате.

Подгответе дома

Едно от най-важните неща, които трябва да направите, е да подготвите дома си. Той трябва да е безопасен за дългите пътешествия на детето, при които то ще има достъп до нови за него, интересни предмети.

За тази цел първо проверете подовете. Проходилката лесно би могла да се качи от паркета на ниския килим, но всички прагове или кабели по пода носят потенциална опасност тя да се преобърне.

После премахнете всичко опасно, което по принцип държите на до метър височина. Това важи за кабели, напитки, електроуреди, препарати, нагреватели, покривки за маса и т.н. Заключете шкафовете, в които има опасни предмети. Оставете отключени само онези, в които има играчки. Погрижете се също така да ограничите достъпа до стълбища и басейни. За целта може да използвате специални врати или решетки. Накрая сложете защитни капачки на контактите, които не използвате.

Правила за употреба

Правилата за употреба на проходилка не са нито много, нито сложни, но все пак ще трябва да положите известни усилия, за да ги спазвате.

На първо място, изобщо не слагайте бебето в проходилка, ако то все още не умее да седи стабилно и самостоятелно. Също така не е добра идея да я използвате, след като детето вече се е научило да ходи, дори и това да продължава да му е забавно.

Второ, не оставяйте никога детето без надзор в проходилката. Погрижете се винаги да е достатъчно близо до Вас, за да можете да реагирате на мига в случай на опасна ситуация. Ограничавайте престоя на бебето в проходилката. Не го оставяйте в нея за повече от половин час. Така ще го стимулирате да пълзи и да се изправя самостоятелно.