Ватиканът пожела за своя галерия картина на Иван Вукадинов, получи я 45 г. по-късно

България заслужава негова голяма изложба, независимо че дълги години не заслужава Иван Вукатинов, коментира Иво Димитров

10.10.2022 | 19:20 Редактор: Елеонора Танева

Kартина на големия български художник Иван Вукадинов вече е част от колекцията на Ватикана.

Картината впечатлява ватиканските специалисти още през 1977 година, когато художникът прави изложба в галерия в Рим. По това време музеите на Ватикана искат да създадат своя секция за модерно изкуство и предлагат голяма сума, за да я откупят. Социалистическа България обаче отказва под предлог, че е национално изкуство.

"Сещате се какъв удар е това за твореца, той прави опит - казва: "Аз ще подаря картината на Ватикана", но така или иначе посланикът казва: "Нищо не можеш да подариш", защото по това време българското изкуство е на такъв режим - не може да бъде изнасяно без разрешение на съответните органи", обясни колекционерът Иво Димитров.

Това национално изкуство стои 45 години да събира прах в ателието на Иван. 

Художникът вече е на достолепните 90 години. Все пак успява да дочака картината му да бъде изложена във Ватикана. 

"Самият той не обичаше да прави изложби, той след тази случка през далечната 1977 година се затваря, самоизолира и това е неговата форма на протест. Той е новатор, много над тези неща, тип ренесансов художник, изцяло отдаден на рисуването", добавя колекционерът.

Творбата носи много имена през годините, но последно остава известна като "Чили".

"Самата картина изобразява виждането на Иван за един герой, който е бил в битка и е целият бинтован. Той ми го е разказвал", каза още Иво Димитров. 

Самата картина е рисувана с техника "инкаустика".

"Владее изключително интересна техника, постигнал е съвършенство, много сложна за работа е - ползва се разтопен восък", обясни галеристът Росица Чушева.

За последен път в България картината е изложена за 3 дни през януари тази година в галерия "Ракурси" в столицата. Хората чакат с часове, за да я видят, преди да отпътува към Ватикана. 

На официална церемония днес министърът на културата проф. Велислав Минеков официално връчи картината на Ватикана и творбата зае своето дълго чакано място. 

"Надявам се самият той скоро да реши да направи голяма изложба у нас, България заслужава голяма изложба, независимо че дълги години не заслужава Иван Вукатинов", сподели Иво Димитров.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК