Бял трън за детокс и превенция на черния дроб

05.10.2022 | 11:05 Редактор: Елеонора Танева
Бял трън за детокс и превенция на черния дроб

Черният дроб е най-големият орган, изпълняващ жизненоважни функции в човешкото тяло. Те включват обезвреждане на токсини, ендокринна регулация, терморегулация, въглехидратен метаболизъм, белтъчна обмяна, складиране на гликоген, резервоар на кръв и витамини, синтез на плазмени белтъци, производство на вещества нужни за храносмилането и редица други процеси. Натоварен с множество ключови функции, той е предразположен и към множество заболявания. Увреда на черния дроб може да настъпи в резултат на: прекомерна консумация на алкохол или храна, заседнал начин на живот, покачване на теглото, захарен диабет, хроничен стрес, инфекция (хепатит) и много други.

Черният дроб не може да разгражда токсичните вещества достатъчно бързо. Токсичните вещества се причиняват не само от вредни храни или алкохол, но също така се произвеждат по естествен начин от нашите тела. Едни от първите признаци за претоварен черен дроб могат да бъдат усещане за тежест, бодежи, изтощение, блед вид. Най-честата патология, засягаща този орган е стеатозата или така нареченото омазняване на черния дроб. Дължи се на отлагане на триглицериди в клетките му, а причината за това най-често е прекомерна консумация на алкохол или храна, заседналият начин на живот и стресът.

Превенция, защита и лечение на проблемите с черния дроб има, при това с изцяло природни средства. Традиционната, както и съвременната медицина посочват три конкретни съставки за предпазване: 1. Бял трън (наричан още Магарешки бодил с активна съставка Силимарин), 2. Артишок и 3. Л Глутатион. И трите съдържат ценни фитохимикали, които телата ни могат да използват естествено за храносмилане и детоксикация.

Маслото от бял трън притежава множество ползи за здравето. Активната му съставка е силимарин – вещество с мощно антиоксидантно и детоксикиращо действие. Използва се за лечение на редица чернодробни състояния като хепатит, цироза и жълтеница, и за предпазване на черния дроб от токсини, в това число отравяне с алкохол, ухапвания от змии, ужилвания от насекоми. Силимаринът се препоръчва не само като „чернодробен тоник“, но и за стимулиране на кърмата и сперматогенезата.

Силимаринът съдържа 7 уникални флавонолигнана: силибинин А и В, изосилибинин А и В, силихристин, изосилихристин. Проучванията показват, че приемът на силимарин неутрализира действието на ензима ксантин оксидаза, който е източник на свободни радикали и оксидативен стрес в тялото. Съществуват сведения и за неговите противовъзпалителни свойства. Tези характеристики правят силимарин бял трън най-популярната билка за защита и възстановяване на черния дроб. Той се използва като съпътстващо средство от хора с чернодробно увреждане в резултат на цироза, стеатоза, хепатит и дори рак на черния дроб. Качествено масло от бял трън (с високо съдържание на активната съставка, стандартизиран до поне 80% Силимарин) може да бъде поръчан само в топ сайтовете за хранителни добавки, например от VITAMAG.BG.

Артишокът също е вид трън и е братовчед на Белия трън. Екстрактът съдържа веществото цинарин, което е известно с антиоксидантното си действие и с благотворния си ефект върху редица неприятни здравословни състояния. Предпазва черния дроб от увреждания и подпомага неговата регенерация. Той стимулира производството на жлъчен сок, който пък отвежда вредните токсини от дроба. Артишокът подпомага храносмилането и съдейства за намаляване нивата на кръвната захар. За да извлечете полза от растението обаче е необходимо да го приемате под формата на хранителна добавка, която съдържа в най-висока концентрация полезните му вещества.

Всички тези уникални качества и лечебни свойства на Бял трън и Артишок са събрани в един продукт – Бял трън капсули на немската Топ-Марка за натурални Хранителни добавки – ZeinPharma. 

Л Глутатион е аминокиселина, която се съдържа естествено в почти всички клетки на човешкото тяло и участва в много процеси, които протичат в него. Л-Глутатионът е известен като мощен антиоксидант, който защитава клетките от окислителни увреждания, които са в основата на много заболявания.

Най-добрият Л-Глутатион е редуцираният Л-Глутатион (GSH), което е най-добрата биоактивна форма на антиоксиданта, гарантираща неговото 100% усвояване от организма. Другият важен критерий е да има чист растителен произход, без животински примеси. Именно такъв е Л Глутатион на ZeinPharma. Той блокира производството на повечето възпалителни цитокини в организма, детоксикира черния дроб и защитава клетките от свободните радикали, които са в основата на много заболявания.

Нивото на Л-Глутатион в телесните клетки намалява естествено след 40-годишна възраст. В тези случаи, дори повишената консумация на зелени зеленчуци като броколи, спанак, магданоз и карфиол, които са богати на Л-Глутатион, не е достатъчна гаранция, че организмът ви получава и усвоява необходимото количество от него. Добрата новина е, че можете да помогнете на тялото си да попълни липсите на Л-Глутатион с допълнителен прием, под формата на качествена хранителна добавка.

Изброените билки и аминокиселини могат да се набавят под формата на хранителни добавки в специализиран магазин за хранителни добавки или в някой от топ сайтовете за здравословни продукти.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК