Минеков награди ефрейтор Димитров за предаването на вековните икони в РПУ- Средец

"Точно определяне на ценността не е възможно. Стойността е висока за нас българите", заяви министърът на културата

23.09.2022 | 14:13 Редактор: Ирена Бакърджиева

Министърът на културата Велислав Минеков награди със специална грамота ефрейтор Иван Димитров за приноса му в опазването на културното наследство.

Ефрейтор Димитров е от групата военнослужещи, които изпълняват задачи по охрана на държавната граница с Република Турция. В началото на септември край гората на Средец той намира пет икони на повече от век в платнен чувал и ги предава в заедно с началника си в РПУ- Средец.

"Хубаво е, че се привлича внимание и се отразява, за да може и други хора да последват примера ми. Надявам се, че наистина ще има хора, които ще го оценят. Когато стане въпрос за национали ценности, мисля, че е редно да си останат в държавата, както в случая иконите в храма или църкви, или в музеи, просто тяхното място си е тук в България", сподели Димитров.

"Иконите са от епохата на нашето възраждане. Наистина са изключително ценни, те са част от нашата история и това, което определяме като културноисторическо наследство. Точно определяне на ценността не е възможно. Стойността е висока за нас българите, тази стойност не е същата, където и да си другаде. Бидейки част от нашата история, аз ще предложа след експертиза иконите да бъдат предадени в галерията в Бургас, тъй като там е голямата колекция от странджански икони", заяви Минеков.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК