Какви са симптомите при лактозната непоносимост?

Тя може да се развие с възрастта

13.09.2022 | 14:26 Редактор: Теодора Патронова
Какви са симптомите при лактозната непоносимост?

Установено е, че 15% от населението има непоносимост към лактоза и се смята, че още много хора имат това състояние, но не го знаят. Въпреки че непоносимостта към лактоза обикновено не причинява сериозни оплаквания, симптомите могат да доведат до дискомфорт, причинявайки коремна болка, газове, подуване на корема, диария или гадене.

Какви са причините за непоносимост към лактоза?

За да усвоим лактозата – захарта, която естествено присъства в млякото – имаме нужда от специален ензим, наречен лактаза, произвеждан в тънките черва. Този ензим "разгражда" молекулата на лактозата, която е от съществено значение за нейното смилане и усвояване от червата.

При наличие на малко количество лактаза или липса на такава, молекулата на лактозата достига до дебелото черво непроменена, там настъпва нейната ферментация и с това могат да се появят храносмилателните проблеми, които определят диагнозата непоносимост към лактоза.

В повечето случаи степента на непоносимост е частична и варира при всеки човек. Тя може да бъде висока, средна или ниска, в зависимост от количествата лактоза, които се понасят дневно, които могат да варират от 1 до 12 g.

Лактозната непоносимост може да се развие с възрастта. Тази непоносимост може да се появи на всяка възраст, въпреки че е по-честа в детството, когато се въвежда краве мляко в храненето, или се развива при възрастни хора с процеса на стареене.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК