Защо децата и юношите не трябва да пропускат закуската? 

Тя има положителна връзка с училищните и академичните постижения

12.09.2022 | 14:02 Редактор: Ваня Кузманова
Защо децата и юношите не трябва да пропускат закуската? 

Пропускането на закуската сутрин влияе негативно на психосоциалното здраве на деца и тийнейджъри. Това разкриха специалисти от Испания. Психосоциално здраве е понятие, което се използва при описване на емоционално, социално и физическо благополучие. То включва психологическо, както и социално и колективно благополучие.

При младите хора е доказано още, че редовната закуска има положителна връзка с техните училищните и академичните постижения. Младите хора, които пропускат своята закуска или се хранят извън своя дом, имат по-високи общи резултати от въпросника и по-голяма вероятност и риск от поява на психосоциални проблеми.

Липсата на определени хранителни групи в диетата на младите, като например млечни продукти или зърнени храни, е свързана с по-големи психосоциални здравословни проблеми. От друга страна, липсата на други, например преработено месо, е свързана с по-леки психосоциални проблеми.

От проучването е установено, че закуската сред деца и тийнейджъри е много важна за тяхното нормално развитие и не само за тяхното физическо благополучие, но и за психосоциалното.

Повече по темата четете в puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК