Старите играчки и вещи съдържат токсични вещества, могат да предизвикат рак

Повторната употреба и рециклирането невинаги са полезни за околната среда

05.09.2022 | 10:31 Редактор: Искра Ангелова
Старите играчки и вещи съдържат токсични вещества, могат да предизвикат рак

Да се позволява на децата да играят със стари играчки, може да крие риск за здравето им, пише "Сайънс дейли", позовавайки се на шведско проучване.

Авторите му от университета на Гьотеборг са установили, че над 80 процента от старите играчки и вещи съдържат токсини, които могат да увредят растежа, развитието и репродуктивните способности на децата, както и да предизвикат рак.

За целите на изследването специалистите са анализирали химическия състав на 157 различни играчки.

Направеният анализ показва, че до 84% от старите изделия съдържат фталати и късоверижни хлорирани парафини в концентрации, значително надвишаващи нормата.

При новите играчки е регистрирано превишение от 30%, но то е по-ниско, отколкото при старите. Съдържанието на фталати в стари топки, например, съставлява над 40 процента от теглото им, което е 400 пъти повече от допустимия лимит, съобщава БТА.

Получените резултати показват, че повторната употреба и рециклирането невинаги са полезни и за околната среда. Според авторите на проучването токсините в старите играчки и вещи представляват пречка за бъдещата кръгова икономика, включваща тези практики. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК