От Стара Загора до Токио: Азия лудна по балканска музика

Японско семейство пропя български народни песни

01.09.2022 | 19:44 Редактор: Петя Кръстева

Японско семейство, което живее и работи в Стара Загора, изнесе концерт в Токио с българска народна музика. Балканските ритми набират все по-голяма популярност в Източна Азия.

Ацуфуми и Сачи Уадзие са част от трупата на старозагорската опера. Младото семейство от скоро живее в България. Двамата много харесват българската музика и култура. Затова решават да организират концерт в Токио, на който да представят български народни песни. Оркестърът е съставен от техни сънародници, които за броени дни успяват да разучат българските ритми. 

Докато Ацуфуми и Сачи пеят "Полегнала е Тодора" с оперен аранжимент, японската банда "Пирамидос" изпълнява кавър на българската народна песен "Брала мома къпини".

Народната певица Валерия Момчилова коментира, че музиканти от източноазиатските народи пътуват до България, за да присъстват лично на народни концерти.

"С очите си съм видяла колко много харесват българския фолклор в годините", не крие радостта си тя. 

Не само българската народна музика набира популярност в далечния изток. Корейска група на име "Едел Райнкянг" смайва зрителите на популярно шоу с живо изпълнение на сръбската песен "Молитва" на Саша Милошевич.

Освен като кавъри, балканските ритми започват все по-често да присъстват в набралия световна популярност корейски музикален жанр. Едно е сигурно - балканските ритми и песни покоряват източноазиатската публика.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК