Нуждаем се от тези хранителни елементи през есента

Те са важни не само за имунитета ни, но и за здравето и красотата на кожата

31.08.2022 | 10:46 Редактор: Ваня Кузманова
Нуждаем се от тези хранителни елементи през есента

През есента е възможно кожата ни да става по-суха, да страда от раздразнения, като рискът от слънчево изгаряне също остава, особено в топлите дни, ако се разхождаме в планината. Ето защо с промяна на сезона е важно да помислим какво в грижите за нашата кожа да променим или допълним. Освен козметичните продукти и терапиите при козметик, има някои хранителни елементи, които е важно да ѝ осигурим като витамин С, цинк. Те са важни не само за имунитета ни, но и за здравето и красотата на кожата. 

Здравословни мазнини

Здравословните мазнини, които консумираме, помагат на кожата ни да задържи влагата и да изглежда по-гладка и плътна, да е добре подхранена и да не бъде суха. За да запазите кожата си еластична и красива и през есенния сезон, има полезни мазнини, които бихме могли да добавим към менюто си като мононенаситени мазнини – зехтин, бадеми, авокадо и богати на омега-3 храни като риба, ленено семе и орехи.

Протеини

Много са важни, тъй като благодарение на тях се синтезира кератин, който е ключов градивен елемент за кожата, косата и ноктите. Синтезът на кератин се стимулира от наличието на биотин, витамин А и храни, богати на сяра. Такива са ядки, боб, свинско, телешко, птиче месо, риба, карфиол, гъби, тиква, сладки картофи, бобови растения, сурови моркови, месо, яйца, зеле и брюкселско зеле, наред с други.

Селен

Селенът е минерал, който се среща естествено в почвата, както и във водата и някои храни. Той е мощен антиоксиданд, подсилващ имунитета и играещ ключова роля в нашия метаболизъм. Смята се, че той допринася за защитата на кожата срещу свободните радикали и UV увреждането. 

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК