Лептинът - хормонът, който потиска апетита

Има множество биологични функции, включително в имунните и възпалителните реакции

30.08.2022 | 11:52 Редактор: Ваня Кузманова
Лептинът - хормонът, който потиска апетита

В човешкото тяло има хормони, които отговарят за всеки аспект от метаболизма, включително регулиране на апетита и теглото. Открити са няколко хормона, които влияят на апетита и развитието или предотвратяването на затлъстяването. Съществуват четири основни такива хормона - грелин, лептин, инсулин и пептид YY.

Лептинът е хормон, който потиска апетита и поради тази причина е наречен "фактор на ситост". Лептинът се произвежда от адипозни (мастни) клетки. Следователно нивото на неговото производство е пропорционално на телесните мазнини.

Когато нивата на телесните мазнини се повишат, нарастват и нивата на лептин, който след това служи за потискане на апетита и увеличаване на основния метаболизъм. Когато нивата на телесните мазнини спадат, намаляват и нивата на лептин и потискането на апетита спира, сигнализирайки на тялото, че е време да се храни отново. Основно това служи за предотвратяване на глада.

Съобщава се, че лептинът има множество биологични функции, включително в имунните и възпалителните реакции, в започването на човешкия пубертет, в образуването на костите и в заздравяването на рани.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК