fallback

За какво помага добавянето на сода за хляб в боба?

Хубавото е, че ако добавите сода във водата, това няма да промени вкуса на боба

04.08.2022 | 22:35 Автор: Ваня Кузманова

Печеният или вареният боб е прекрасна гарнитура, салата или основно ястие. Той има чудесни вкусови и хранителни качества. Богат е на протеини, фибри, сложни въглехидрати. Но както знаем, консумацията на боб може да причини дискомфорт в корема. Това се случва заради високото съдържание на олигозахариди в боба, които допринасят за образуване на голямо количество газове.

Но за щастие има един лесен трик да намалите влиянието на олигозахаридите в боба. Просто добавете малко сода за хляб към боба.

Защо и как да добавите сода към боба?

Содата неутрализира влиянието на специфичния вид въглехидрати в боба. Вместо да го накисвате само във вода, както обикновено, накиснете го във вода със сода. Содата за хляб помага за разграждането на олигозахаридите, което прави боба по-лесно смилаем. Така консумацията му не причинява газове.

Хубавото е, че ако добавите сода във водата, това няма да промени вкуса на боба. Можете да я добавяте също и във водата, в която ще го варите след това. Това ще намали времето за готвене. Сода може да се добавя и при печене. Тя помага на боба да запази плътността си, да не се разкашква и да се усвоява по-лесно от храносмилателния тракт.

Какви са ползите от боба?

Бобът е чудесен на вкус. Той притежава превъзходни хранителни качества. Богат е на растителни протеини, много фибри, сложни въглехидрати, витамини и минерали. Цялата тази съвкупност от хранителни вещества прави боба една истинска суперхрана. Като допълнение само няколко лъжици боб могат да ви заситят. То е не само евтин, но и наистина вкусен и полезен. Може да се добавя към всяко хранене.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback