Влияят ли горещините на психичното ни здраве?

Повишаването на температурите се отразява на здравето ни

12.07.2022 | 17:25 Редактор: Ваня Кузманова
Влияят ли горещините на психичното ни здраве?

Пролетта идва по-рано, а горещините през лятото стават все по-чести. Това е резултат от глобалното затопляне, което доведе до това, че през 2021 г., средната годишна температура е била с 1,1 ºC по-висока от средната в края на 19 век, в началото на индустриалната революция.

Това повишаване на температурите се отразява на здравето ни. Един от всеки 3 смъртни случая, свързани с горещината, се дължи на глобалното затопляне.

Екстремните горещини не само увеличават риска от сърдечносъдови и дихателни проблеми, топлинен удар, но и влияят на психическото ни здраве.

Според проучване на Медицинския факултет на Бостънския университет, в най-горещите дни, посещенията в службите за спешна помощ се увеличават значително поради топлинен удар. Увеличават се и посещенията за всякакви състояния, свързани с психичното здраве, тревожни и стресови разстройства, както и разстройства на настроението.

Въздействието на топлината върху физическото здраве е добре проучено, но малко проучвания са изследвали ефектите на екстремната топлина върху психичното здраве.

Изводи от проучването са, че когато се прогнозират горещи вълни, лекарите и експертите по обществено здраве трябва да са готови да приемат много повече пациенти, които вече страдат от проблеми с психичното здраве, пояснява д-р Амрута Нори-Сарма, професор от Бостънския университет.

По същия начин, по който вземаме предпазни мерки, когато идва гореща вълна и например започваме да пием повече вода от обикновено, ние също така трябва да се погрижим по-добре и за психичното си здраве.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК