Брад Пит не може да разпознава лица, страда от прозопагнозия

Това е неврологично заболяване

10.07.2022 | 20:25 Редактор: Искра Ангелова
Брад Пит не може да разпознава лица, страда от прозопагнозия

Брад Пит разкрива пред целия свят, че страда от рядко заболяване, което му пречи на ежедневните социални контакти.

58-годишният носител на "Оскар" говори пред списание GQ относно срама, който чувства, защото се бори с прозопагнозия. Това е неврологично заболяване, което се нарича още лицева слепота. Пит казва, че не е диагностициран официално, но му е трудно да разпознава лицата на хората, което, според думите му, кара околните да си мислят, че се е възгордял и просто си измисля болестта.

"Никой не ми вярва", казва той пред GQ, на чиято корица застава за августовския брой. Допълва, че би се радвал да се запознае с друг човек, който страда от същото заболяване.

В по-ранно интервю, дадено пред Esquire, актьорът казва, че често е смятан за егоцентричен и надут, защото не си спомня лицата на хората. Именно затова Пит предпочита да си стои у дома и да не се среща с околните.

"Много хора ме мразят, защото си мислят, че се държа неуважително към тях. Казват ми, че съм егоцентричен, надут. Но това е мистерия за мен. Не мога да разпозная лица, а хората около мен си мислят нещо съвсем различно", споделя Брад. Той си спомня, че веднъж е помолил хора да му припомнят къде точно са се запознали, но това ги обидило още повече.

Хората с прозопагнозия или лицева слепота обикновено избягват социални взаимодействия и могат да развият социално тревожно разстройство. Има два вида прозопагнозия - развиваща се и придобита. Първата се отнася до тези, които страдат от болестта без мозъчно увреждане и най-вероятно са я наследили генетично. Проучванията показват, че 1 на 50 души може да има прозопагнозия в развитие. Придобитата лицева слепота се отнася до хората, които получават състоянието след мозъчно нараняване като инсулт или травма на главата.

Д-р Лия Крол, асистент по неврология в университетската болница Temple, наскоро каза пред Good Morning America, че прозопагнозията е реална болест, която може да се прояви с широк спектър от симптоми, засягащи ежедневието.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК