Във форма по време на бременност: Трикове за здравословен живот

Бъдете търпеливи, обичайте себе си, избирайте правилните храни и напитки, съветват експерти

08.07.2022 | 22:30 Редактор: Петя Кръстева
Във форма по време на бременност: Трикове за здравословен живот

Бременността е период, в който много неща ще се променят – включително и тялото ви. Бъдете търпеливи, обичайте себе си, избирайте правилните храни и напитки, за да осигурите най-доброто за вас и вашето бебе.

Избягвайте захарта и лошите въглехидрати

Те ще повишат допълнително теглото ви, а освен това могат да доведат и до излишно задържане на вода. Преработените въглехидрати – белият хляб, тестените закуски и изобщо всички пакетирани храни ще причинят същите реакции в организма, както и ако ядете чиста захар. Тялото ви няма да може да изгори прекалено голямото количество от тях, а в резултат те ще се складират под формата на мастни натрупвания. Ако изпитвате неутолим глад за сладко – изберете плодове, а вместо обикновения хляб, можете да си вземете такъв от лимец. Не използвайте бременността за оправдание и за период, в който ще прекалявате с вредните храни – това няма да е от полза нито за вас, нито за плода ви.

Приемайте достатъчно количество протеин и мазнини

Като цяло дамите се страхуват, когато стане дума за мазнини. Нека тези важни нутриенти бъдат основна част от менюто ви – те са отговорни за добрият хормонален баланс и правилното функциониране на целия организъм. Използвайте краве масло или зехтин, вместо олиото. Ако пък желаете – може да разнообразите с кокосово масло или олио от авокадо. Протеините ще ви помогнат да запазите мускулната си маса, освен това ще ви държат сити по-дълго. С тяхна помощ ще поддържате нивата на хемоглобина в норма – нещо, което е от основна важност по време на бременност. Изберете качествени червени меса, яйца, пълномаслени млечни продукти.

Помислете за упражнения, които ви носят радост

Бременността е колкото радостен, толкова и напрегнат период – нека физическата активност бъде не само начин, по който можете да поддържате фигурата си, но и метод за разпускане и зареждане с енергия. Плуването, дългите разходки с приятелки и роднини са идеални за случая. Никой не очаква от вас да се потите във фитнес залата.

Ако пък сте любителка на тренировките с по-лек интензитет – йогата и пилатесът са за вас. Освен разтоварване и релаксация, те ще помогнат на тялото ви да остане гъвкаво, облекчавайки болките в ставите и мускулите. Не пренебрегвайте и упражненията с малки тежести, те ще запазят мускулната ви маса и ще поддържат тялото ви стегнато. Купете си нови спортни дрехи в светли тонове, които ви карат да се чувствате комфортно – избягвайте прекалено тесните и пристягащи клинове и потници. Избирайте облекла от дишащи материи, които ще ви предпазят от прекомерно затопляне.

Пийте повече вода

Приемът на достатъчно количество вода ще ви помогне да останете хидратирани, ще намали чувството на глад и симптомите на умора. Препоръчително е да пиете поне по два литра, като можете да ги увеличите, ако спортувате, пише az-jenata.bg.

Спете добре

Независимо от постоянно бушуващите хормони и бясно препускащите мисли, опитайте се да спите поне по осем часа. Ако имате трудност със заспиването, пуснете си релаксираща музика, звуци от природата или любимата си книга в аудиовариант. Качественият сън ще ви помогне да се възстановите и да посрещнете предизвикателствата на утрешния ден.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК