Холивудските филми се сбогуват с оръжията?

Звезди излязоха с отворено писмо и предложения за промени

14.06.2022 | 07:40 Редактор: Тодор Петров
Холивудските филми се сбогуват с оръжията?

Холивудски звезди, включително Ейми Шумър, Джулиан Мур и Марк Ръфало, разпространиха писмо, в което призовават филмите и телевизионните предавания за отговорно отношение към притежаването на оръжие и да ограничат сцените, включващи деца с огнестрелни оръжия. 

Отвореното писмо, написано в отговор на нестихващите масови стрелби в САЩ, беше подписано и от топ продуцентите J.J. Ейбрамс, Шонда Раймс и ръководителката на Lucasfilm Катлийн Кенеди.

"Културните нагласи към тютюнопушенето, шофирането в нетрезво състояние, предпазните колани и равенството в брака са се развили до голяма степен поради влиянието на филмите и телевизията. Време е да се погрижим за безопасността на оръжията. Не молим никого да бъде спряно показването на оръжия на екрана. Ние молим сценаристите, режисьорите и продуцентите да имат предвид насилието с оръжие на екрана и най-добрите практики за безопасност на оръжията", се казва в писмото.

Предложените мерки включват показване на герои, които заключват оръжията си безопасно, и провеждане на дискусии преди началото на производството за това дали могат да се използват алтернативи на оръжията, предаде БГНЕС.

Отбелязвайки, че огнестрелните оръжия наскоро надминаха катастрофите с моторни превозни средства като водеща причина за смърт сред американските непълнолетни, писмото призовава "колегите в творческата общност" да "ограничат сцените, включително на деца и оръжия".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК