Улица на буквите във Велико Търново: Туристи и местни гадаят посланието за 24 май

На улицата има и базар на книги, в който участват различни български издателства

23.05.2022 | 19:33 Редактор: Жаклина Иванова

Старт на абитуриентските балове. Тази година дванайсетокласниците от Велико Търново ще минават по дълъг червен килим в центъра на старата столица. Още на сутринта след бала зрелостниците ще се включат в празничното шествие по повод 24 май, което във Велико Търново започва в 10:30 часа.

Улица на буквите за първи път във Велико Търново. Организаторите провокират търновци и гости на града с огромни макети на букви, които крият послание.

Идеята за улица на буквите е на Сдружението на майсторите на Самоводската чаршия. С оригиналното хрумване занаятчиите решили да отбележат подобаващо 24 май.

"Сдружението взе едно решение да изработим макет на букви, които образуват едно словосъчетание. Буквите са разпръснати в различен ред и всеки посетител на Самоводската чаршия може да отгатне това словосъчетание", сподели организаторът Красимир Сивов.

Туристите приемат инициативата с интерес. Много от тях се затрудняват да разчетат надписа.

"Вече втори път минавам оттук и се опитвам да намеря някаква логика. Казах си, че сигурно пише нещо, но не можах да го разчета. Последователността на буквите не говори нищо", призна туристът Владимир Наумов.

На улицата на буквите има и базар на книги, в който участват различни български издателства.

Оказва се, че чужденците също знаят за българската азбука и за празника на буквите. Адам Килбрайт, който идва от Ирландия, също е запознат.

"Вашата азбука е кирилица, тя е много различна. Никога не съм бил в държава, в която не мога да разчета надписите. Имате много звучен език и много хубава азбука", каза той.

Разместените огромни букви всъщност крият надписа "Самоводска чаршия".

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК