Да намериш вдъхновение в бомбите и молитвите: Украинка представя картините си в София

Наталия вече преподава рисуване на украински деца в Центъра на бесарабските българи

29.04.2022 | 19:49 Редактор: Теодора Патронова

Тя бяга от ужаса на войната и намира спасение в България. Установява се в манастир, където започва да рисува, за да забрави кошмара на падащите бомби. 

Войната е нещо страшно, когато и да я срещнеш. Дори да останеш жив, тя променя живота ти. Преподавателката по рисуване от Одеса Наталия Ерушко започва отначало на 74.

"Ако бях по-млада, в този момент щях да седя в танк. Изпълнена съм с толкова огорчение, че не мога да си намеря място", подчерта Наталия.

Тя се озовава в България случайно. Била е на път към Германия, където вече се намира семейството ѝ. Оказва се, обаче, че паспортът и е невалиден и така остава в София.

"Преди години идвах много често в България. Била съм във Варна и къде ли още не", каза Наталия.

Наталия преподава, но рядко рисува. Всичко това се променя, когато заживява в Евхаристинския манастир в София. Непрестанният поток от новини и всекидневните молитви пред иконата на Дева Мария, вдъхновяват Наталия и тя започва да рисува.

"Изведнъж виждам Мариопол и как едно малко момиченце се хваща за главата, защото очите и са изпълнени с огън. И ето така се ражда първата идея. Знаете ли че над 250 деца са загинали", изтъкна тя.

Наталия вече преподава рисуване на украински деца в Центъра на бесарабските българи. Споделя, че взаимно си помагат и я изпълват с радост.

"Боже, като те погледнат с тези големи очи. Знаете ли, естественото състояние на всяко дете е да бъде щастливо и аз им отдавам душата си, а те ме зареждат с енергия", разказа тя.

А само утре столичани ще имат възможност да чуят на живо историята на Наталия и да разгледат картините и в галерия "Прегърни ме" на улица Раковски 63. Откриването е в 19:00. 

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК