Хотел върху ледник ще произвежда ток, българин ръководи първия в света такъв проект

Създателите се стремят към нов модел на строителство, запазващ околната среда

22.02.2022 | 19:56 Редактор: Жаклина Иванова

Хотел, който освен че ще посреща гости, ще може и да произвежда ток. Звучи нереално, но проектът за електроцентралата вече е факт, а зад него стои не друг, а българин. Пред Bulgaria ON AIR говори изпълнителният директор на съоръжението.

Свартисен е вторият по големина ледник в Норвегия и един от малкото растящи ледници в Европа. Именно там ще бъде построен първият в света хотел, който ще произвежда собствената си енергия. А изпълнителният директор на проекта е българин.

"Основната ни цел е всъщност да създадем самоиздържане за самата сграда с пълно производство на собствената си енергия, а и на мощите извън нуждите на хотела. Да се задоволяват нуждите на околността", обясни изпълнителният директор на проекта арх. Ивайло Лефтеров.

Проектът започва през 2016 година. Чрез построяването на изцяло въглеродно независим хотел, създателите се стремят към нов модел на строителство, запазващ и околната среда.

"В момента сме ангажирали близо 41 консултанти от архитекти, инжинери...Хотелът ще има 100 стаи", уточни Лефтеров.

Според архитекта в България има потенциал за такива проекти, но администрацията трябва да заработи с частния сектор.

"За съжаление, ние малко в България се забавихме с това нещо - изпуснахме тези две златни години да променим насоката по време на кризата да използваме зелените програми, но мисля, че много нови хора биха участвали в България и биха се случили нещата, има потенциал", посочи той.

Очаква се хотелът да бъде построен до началото на 2024 година. Европейската комисия предлага до 2030 г. всички нови сгради в ЕС да бъдат въглеродно неутрални.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК