САЩ ни връщат уникален древен шлем за $200 хил.

Шлемът датира от 400-300 г. пр.н.е

11.02.2022 | 14:12 Редактор: Жаклина Иванова
САЩ ни връщат уникален древен шлем за $200 хил.

Американските власти обявиха връщането на България на шлем, който произхожда от район, близо до село Плетена, област Сатовча. Шлемът датира от 400-300 г. пр.н.е. и е оценен на приблизително 200 000 долара. През януари тази година той е конфискуван от властите в САЩ от колекционер, който го е придобил нелегално.

Връщането на тази културна ценност в България е в резултат на успешно многогодишно, многонационално криминално разследване, което включва тясно сътрудничество между българските и американските правоприлагащи органи.  

Успоредно с връщането на този ценен артефакт, посолството на САЩ обявява и отпускането на субсидия за изпълнение на Споразумението за културно наследство (CPAIG) на стойност 80 000 щатски долара. Целта на финансовата помощ е създаването на пилотен дигитален регистър, чрез който да се предотврати нелегалният трафик на български антики.

Според условията на това финансиране Българската комисия "Фулбрайт" в партньорство с фондация "Балканско наследство", Главна дирекция "Национална полиция", Националния археологически музей към Българската академия на науките (БАН) и Регионалния исторически музей - Пазарджик ще работят за предотвратяване  на увеличаващия се риск от кражби на антики от българските музейни колекции. Проектът носи името "Български музейни колекции в риск: дигитализация и опазване".

Чрез него ще бъде създаден инструментариум за превенция на кражби, включващ: средства за оценка на риска за идентифициране на застрашени артефакти; система за споделяне на данни между музеите; и регистър на артефакти, които са били обект на трафик и са върнати в българските музеи.

Върху създаването на тези инструменти ще работят различни експертни групи, които след това ще обучат музейните и полицейските служители в начините на прилагането им.  

България и Съединените щати от дълго време работят заедно за опазването на българското културно наследство чрез професионален обмен, обучения, партньорство между правоприлагащите органи и проекти за реставрация, посочиха от посолството на САЩ в България.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК