Има ли надежда за създаване на ваксина срещу рак в бъдеще?

Лабораториите Moderna и BioNTech провеждат множество клинични изпитания

02.02.2022 | 21:33 Редактор: Ваня Кузманова
Има ли надежда за създаване на ваксина срещу рак в бъдеще?

Успехът на ваксините срещу Ковид-19, базирани на РНК технология, е породил надежди един ден да се разработят ваксини срещу рак. Далеч от това да бъде утопична представа, изследванията на ваксините срещу рак продължават. В момента лабораториите Moderna и BioNTech провеждат множество клинични изпитания на ваксини срещу рак, уверява Мария Дука, изследовател по биохимия в Националния център по научни изследвания и ръководител на френската мрежа от изследователи, работещи върху РНК.

РНК ваксината -  нова надежда срещу рака

Ваксината е предназначена да подобри имунния отговор на пациента чрез инокулиране на фрагменти или маркери на целевия патоген. Бъдещите ваксини срещу рак няма да бъдат като традиционните ваксини, ракови клетки няма да бъдат инжектирани на болен пациент. 

Те ще бъдат съставени от РНК и тази технология е предпочитана, тъй като целта ѝ е да елиминира клетките, като същевременно щади нормалните ни клетки, чрез специфично насочване към протеини, произведени от генетични промени в туморните клетки.

Персонализирано лечение

Многото геномни промени в раковата клетка често водят до експресия на тумор-специфични антигени - неоантигени. Антигенът в този случай се носи от протеин, който предизвиква имунен отговор в организма. Следователно тези неоантигени са лесно разпознаваеми от имунната система, тъй като не се експресират от нормалните телесни тъкани.

След като РНК са в клетките, те ще произвеждат в голямо количество неоантигени, които ще бъдат идентифицирани от имунната система като чужди молекули. Така имунният отговор ще бъде много по-ефективен срещу раковите клетки.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК