Начините, по които да се извините, за да подобрите комуникацията

Най-важното нещо е да изразите искрено съжаление

28.01.2022 | 22:04 Редактор: Ваня Кузманова
Начините, по които да се извините, за да подобрите комуникацията

Има няколко прости начина да се извините така, че човекът отсреща наистина да приеме извиненията ви. Начинът, по който го правите, думите, които подбирате, ще ви помогнат да поднесете извинението си по най-пълноценния начин, за да усъвършенствате комуникацията си.

Изразяване на съжаление

Едно от най-важните неща, когато се извинявате, е да изразите истинското си искрено съжаление от думите или постъпката си. След извинението не трябва да следва "но" или "ти". Така отклонявате фокуса от вината си, а прехвърляте част от нея на човека срещу вас. Обяснявате действията си с неговите, които са ви подбудили да направите или кажете нещо, с което сте го наранили. Ако искате да се извините истински, просто изразете съжалението си.

Поемете отговорност

За да може извинението да е истинско и да се приеме от другия човек, то трябва да носи отговорност след себе си. Да се извиниш е лесно, но да поемеш отговорността от действията и думите си, е нещо много повече. Това извинение трябва да е директно и точно формулирано. Не трябва да се оправдавате, а да поемете цялата тежест на ответната реакция.

Покажете искрено разкаяние

Искреното извинение предполага демонстриране на разкаяние. В извинението ви трябва да си проличи, че се разкайвате за постъпката си. Постарайте се да подчертаете, че тези ваши действия няма да се повторят, защото сте разбрали грешката си.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК