Причините, поради които трябва да пием чай от мента всеки ден

Съдържа активни вещества, които има успокояващи и потискащи болката свойства

11.01.2022 | 15:05 Редактор: Ваня Кузманова
Причините, поради които трябва да пием чай от мента всеки ден

Ментата е билка не просто с превъзходен и освежаващ вкус, но и с много полезни за здравето качества. Чаят от мента съдържа активни вещества, които имат успокояващи, противовъзпалителни и потискащи болката свойства. Той е вкусен и харесван от мнозина по света и неслучайно е част от народната медицина на редица народи, включително и у нас.

Заради множеството терапевтични качества на ментовия чай е добре да пиете по една чаша от него всеки ден. Ето няколко причини.

1. Облекчава главоболието

Чаят от мента помага при симптоми на мигрена, главоболие, причинено от претоварване или свързано със стрес. Ментовият чай има съдоразширяващо действие върху кръвоносните съдове в мозъка, което намалява тежестта на главоболието и помага за по-бързото му облекчаване.

2. Намалява психичното напрежение

Според изследване, публикувано в Canadian Pharmaceutical Journal, етеричното масло в ментата има силно успокояващо действие върху нервната система, психиката и емоциите, пише organicfacts.net. Чаят от мента помага за релаксирането на нервната система, по-лесно освобождаване от стреса. Неслучайно ментовото масло е и част от редица успокояващи лекарствени продукти в традиционната медицина.

3. Облекчава възпалени синуси

Чаят от мента има спазмолитично действие. Той помага за отпушването на запушени и възпалени синуси, облекчава кашлицата, стимулира отпушването на горните дихателни пътища и има отхрачващо действие.

4. Помага за отслабване

Ментата стимулира храносмилането и метаболизма, като по този начин спомага за отвеждането на излишните вещества от организма. Ускореният метаболизъм е основен механизъм за топене на излишните мазнини. Пийте по една-две чаши ментов чай сутрин и вечер за добри резултати.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК